Pinjaman Along Segera

Jangan sesekali mempertimbangkan pinjaman along segera. Hal ini kerana ini akan meletakkan kehidupan anda di atas risiko yang tinggi. Pernahkan anda memperhatikan iklan-iklan pinjaman kewangan dimana-mana sahaja seperti dibawah jambatan, di atas tiang, di depan pintu kedai dan yang lain-lain? Mereka adalah iklan Along yang mencari mangsa untuk membuat pinjaman kewangan.


Along tidak berlesen

Ah Long yang dikenali umum sebagai Along adalah pemberi pinjaman kewangan yang memanggil diri sendiri sebagai pinjaman kewangan berlesen, tetapi yang sebenarnya mereka tidak berlesen. Mereka tidak diiktiraf oleh Bank Negara dan mereka juga tidak mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh Malaysia.

Cara along mengutip bunga

Kebanyakan orang menbuat pinjaman dengan Along kerana mereka tidak mengetahui yang Along itu tidak berlesen. Anda tidak mengetahui bagaiman merekan mengenakan kadar faedah tinggi ke atas jumlah pinjaman utaman anda. Anda juga tidak mengetahui apakah cara-cara mereka untuk mengutip pembayaran balik lewat. Anda tidak akan mengetahui apa yang mereka akan melakukan ke atas ahli keluarga anda sekiranya anda gagal membayar balik jumlah pinjaman anda.

Pilih Pinjaman Compare

Pinjaman wang berlesen merupakan pilihan utama anda sekiranya anda ingin membuat pinjaman kewangan

6 Sebab jangan pinjam daripada Along

Sebab-sebab tidak membuat pinjaman terhadap Along

1. Kadar faedah yang tinggi
Pernahkah anda mendengar kadar sepuluh-tiga? Ini merujuk kepada setial RM100, kadar faedah adalah RM 30, 30% daripada jumlah pinjaman. Ini hanyalah salah satu contoh pakej dari Along. Sesetengah pakej membuatkan anda membayar balik pinjaman dengan aset seperti rantai emas, cagaran rumah dan juga saham-saham anda. Sini ada pinjaman dengan kadar faedah yang rendah.

2. Tiada tawaran penyelesaian awal
Along tidak membenarkan peminjam-peminjamnya membuat penyelesaian awal. Along senantiasa mengharapkan yang peminjamnya membuat bayaran balik mengikut jadual yang ditetapkan oleh mereka atau peminjamnya tidak dapat membayar balik pinjaman agar mereka dapat mendapatkan aset anda.


3. Simpan dokumen anda sebagai jaminan untuk mereka
Along tidak diiktirafkan oleh Bank Negara dan kerajaan, dan mereka tidak boleh mengambil tindakan undang-undang sekiranya anda tidak membayar balik pinjaman anda. Oleh itu mereka perlukan dokumen anda untuk memberi jaminan sekiranya anda tidak mampu membayar balik pinjaman anda.

Pada tahun 2020, sesetengah Along mengupah servis peguam untuk menyediakan kontrak perjanjian dan terma. Hal ini demikian kerana ini dapat memberi jaminan kepada mereka untuk mengambil tindakan undang-undang untuk mengambil aset anda sekiranya anda gagal membayar balik pinjaman.

4. Kos tersembunyi dan kes penipuan
Along juga dikatakan sebagai penipu kerana mereka memasukkan kos tersembunyi. Apa-apa sahaja yang boleh anda fikirkan. Mereka senantiasa menyelitkan caj tersembunyi sebelum dan selepas pinjaman anda diluluskan. Bacakan Kes penipuan along supaya anda tahu macam mana mengelakkan.

Pinjaman Along Segera

Adakah anda masih lagi mempertimbangkan untuk membuat pinjaman dengan along selepas semua yang kami jelaskan diatas? Kenapa tidak memilih kami untuk membantu anda dalam memilih bantuan pinjaman peribadi berlesen di Malaysia yang sesuai dengan anda? Jika nak pinjaman segera yang berlesen pun ada.

5. Memaksa anda untuk membuat pinjaman dengan along yang lain
Sekiranya anda tidak mampu untuk membayar balik jumlah pinjaman anda, anda akan terdedah dengan risiko yang terpaksa meminjam dengan along lain dengan kadar faedah yang lebih tinggi untuk menebus balik jumlah pinjaman semasa. Hal ini akan menyebabkan anda melibatkan diri sendir dengan along yang lain dengan kadar faedah yang lebih tinggi.

6. Secara fizikal dan mental diseksa oleh along
Anda boleh merujuk berita TheStar yang peminjam diseksa oleh along.
Percaya atau tidak, tetapi terlalu banyak orang telah diseksa oleh along. Ada mangsa yang tidak berani untuk membuat laporan polis. Mengapa anda membiarkan semua ini berlaku pada diri anda sendiri atau ahli keluarga anda? Katalah TIDAK kepada along segera!

Kalau begitu, kenapa tak cari syarikat yang berdaftar dan berlesen?


Pilih syarikat memberi pinjaman yang berlesen. Kalau susah nak buat research, terus hubungi kami je. Kami ada seramai 100 agen di seluruh Malaysia yang berlesen. Hubungi kami sekarang.

Whatsapp Now