Pinjaman Wang Berlesen Melayu

Pinjaman Wang Berlesen Melayu 2021

Kalau anda menghadapi masalah keluarga, perkara peribadi atau masalah kewangan, pinjaman wang berlesen melayu 2021 kami boleh memberi tolongan. Perlukan bantuan pinjaman wang berlesen melayu di Malaysia dengan segera? Sebelum anda membuat keputusan untuk membuat pinjaman di mana-mana pinjaman wang berlesen melayu, anda haruslah memahami beberapa perkara di bawah terlebih dahulu.


Apakah itu Pinjaman Wang Berlesen (Pinjaman Peribadi)

Apabila anda memerlukan wang, terdapat beberapa pendekatan. Seperti rakan-rakan, ahli keluarga, rakan sekerja atau melalui institusi kewangan dan organisasi seperti bank, pemberi pinjaman wang berlesen melayu dan Along yang membolehkan anda dapatkan pinjaman. Pinjaman Peribadi merupakan jenis pinjaman yang menawarkan pembayaran balik yang tidak melebihi 10 tahun atas jumlah pinjaman anda.

Pinjaman peribadi ialah pinjaman yang tidak dijamin kepada pemberi pinjaman, kerana peminjam tidak memberi apa-apa jaminan asset untuk pinjaman yang ditawarkan. Pemberi pinjaman seperti bank dan pemberi pinjaman berlesen menawarkan pinjaman kepada peminjam hanya berdasarkan latar belakang, penilaian kemampuan dan pekerjaan untuk membuat keputusan sama ada atau tidak untuk meluluskan permohonan pinjaman. Penarafan kredit anda memainkan peranan yang penting sekiranya anda hendak membuat peminjaman daripada bank atau agensi yang lain. Kami akan recommend agensi pinjaman wang berlesen melayu di KL Selangor, hubungi kami untuk dapatkan bantuan segera.


Bagaimanakah Kadar Faedah Berfungsi

Maths Untuk Kadar Faedah Pinjaman Peribadi

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kadar faedah akan dikenakan atas pinjaman yang telah diluluskan. Kadar faedah biasanya akan dikenakan secara tahunan (dikenali sebagai setahun) sama ada bawah kadar pasaran atau jauh lebih tinggi daripada kadar pasaran seperti 3.88% atau lebih tinggi. Pengiraan kadar faedah oleh bank biasanya seperti berikut:

Contoh:
Jumlah pinjaman RM10,000, kadar faedah 3.88% dan tempoh pembayaran balik 24 bulan.

Langkah Pertama:
Kadar faedah akan dinyatakan setiap tahun, kadar faedah akan dibahagikan dengan 12 bulan dan dikalikan dengan jumlah bulan pembayaran balik anda.

Contoh: (3.88% / 12 x 24 / 100 ) + 1 = 1.0776 (Jumlah kadar faedah)

Langkah Kedua:
Jumlan pinjaman dikalikan dengan jumlah kadar faedah di langkah pertama.

Contoh: 10,000 x 1.0776 = RM 10,776 (Jumlah keseluruhan pinjaman yang harus dibayar balik)

Langkah Ketiga:
Jumlah bayaran balik bulanan boleh didapati dengan membahagikan jumlah keseluruhan pinjaman kepada 24 bulan.

Contoh: 10,776/24 = RM 449 (Jumlah bayaran balik bulanan)


Contoh-contoh diatas merupakan contoh kadar faedah yang akan diberikan oleh pihak bank. Kemungkinan anda akan mendapati kadar faedah dari pihak bank agak munasabah kerana pihak bank telah memberi pinjaman sebanyak RM10,000 dengan mengenakan kadar faedah hanya RM 776 sepanjang 24 bulan. Anda telah dapat memperolehi aliran tunai dalam 24 bulan dengan kos yang sangat minimal, serendah RM776.

Walaupun demikian, pihak bank tidak akan meluluskan pinjaman anda sekirannya anda mempunyai penilaian kredit yang rendah, atau risiko pembayaran balik anda terlalu tinggi. Selain itu, prosess permohonan pinjaman bank boleh mengambil masa lebih daripada 3 bulan untuk permohonan diluluskan. Pinjaman peribadi pihak bank tidak akan menjadi pilihan anda sekirannya anda perlukan jumlah wang pinjaman dengan cepat dan segera.

Tempat dapatkan pinjaman wang berlesen


Seperti yang diberitahukan di atas, anda boleh meminjam daripada bank, pemberi pinjaman wang berlesan atau Along. Anda akan dapat menemui banyak iklan-iklan yang menawarkan perkhidmatan pinjaman kewangan segera, dengan memasukkan kata-kata kunci seperti pinjaman kewangan berlesen melayu, or pinjaman peribadi di Google Search Engine.

Kami akan mengajar anda cara-cara membezakan pinjaman bank, pemberi pinjaman wang berlesen dan Along, agar kamu mempunyai pengetahuan asas sewaktu membuat keputusan untuk membuat pinjaman kewangan.

Sewaktu membuat pertimbangan dalam memilih syarikat kewangan yang sesuai, terdapat beberapa perkara di bawah yang perlu dipertimbangkan oleh anda:

 • Penarafan kredit anda
 • Kestabilan pekerjaan anda
 • Jumlan pinjaman anda
 • Prosess kelulusan pinjaman
 • Kadar faedah yang dikenakan

Sekiranya anda disenarai hitamkan oleh PTPTN, CCRIS, CTOS atau persatuan penarafan kredit lain, kemungkinan anda tidak akan dapat memohon apa-apa jenis pinjaman daripada pihak bank kerana pink bank dapat mengakses ke system bank negara kami untuk menilai kemampuan pembayaran balik anda. Jikalau anda menganggur sekarang, anda akan menghadapi risiko tidak mampu membayar balik jumlah pinjaman dan pihak bank tidak akan meluluskan permohonan anda.

Walaupun anda mempunyai penarafan kredit yang bagus, pekerjaan yang stabil dan gaji yang tinggi, tetapi jumlah pinjaman anda terlalu tinggi, maka pinjaman anda juga tidak akan diluluskan oleh pihak bank sekiranya jumlah pembayaran balik tersebut tidak tepat dengan jumlah gaji anda.


Kalau Pinjaman Dilulus

Selain itu, sekiranya anda mempunyai penarafan kredit yang sangat bagus, pekerjaan yang stabil dan gaji yang tinggi, kami ingin mengucapkan tahniah kerana anda boleh menikmati kadar faedah yang sangat rendah. Anda boleh membelanjakan wang terbebih dahulu dan membayar balik kemudian dengan perlahan-lahan.

Walau bagaimanapun, pihak bank akan mengambil masa selama satu (1) sehingga tiga (3) bulan untuk meluluskan pinjaman kewangan anda. Jika anda memerlukan wang dengan segera untuk menyelesaikan masalah atau urusan anda, bank bukanlah pilihan terbaik anda.

Manakala untuk pemberi pinjaman wang berlesen, mereka akan menjalankan semua pernilaian yang berkaitan dengan anda yang sama dengan prosess pihak bank atas penarafan kredit sebelum mereka dapat meluluskan pinjaman. Kelebihan pemberi pinjaman wang berlesen berbanding dengan pihak bank adalah mereka dapat meluluskan permohonan pinjaman anda dalam masa 24 jam, dengan syarat mengenakan kadar faedah yang lebih tinggi berbanding dengan pihak bank.

Justeru, sekirannya anda telah disenarai hitamkan di CCRIS, CTOS atau anda sedang menganggur dan memerlukan jumlan pinjaman yang sangat tinggi untuk urusan perniagaan atau peribadi anda dengan segera, Ah Long merupakan satu-satunya pendekatan yang anda boleh pilih.

Ah Long dapat menawarkan jumlan pinjaman dalam tempoh masa satu (1) jam dengan mengenakan kadar faedah yang tinggi atau mereka akan meminta asset-aset berbaloi anda seperti kereta, cagar rumah dan lain-lain sebagai cagaran. Cagaran yang dilampirkan akan menjadi milik mereka sekirannya anda tidak mampu membayar balik jumlah pinjaman anda.


Masalah Jika Tidak Dapat Membayar Balik Pinjaman Kewangan

Terdapat beberapa senario yang akan anda hadapi sekiranya anda gagal membayar balik pinjaman anda. Situasi yang pertama ialah maklumat anda akan difailkan sebagai bukti kegagalan dalam pembayaran balik kepada bank negara, CTOS dan CCRIS oleh semua entiti, termasuklah bank, pemberi pinjaman wang berlesen, kapitalis teroka dan sebagainya.

Maklumat terperinci anda akan disimpan di bawah pelayan mereka dan boleh diakses oleh sesiapa sahaja. Misalnya, CTOS menawarkan perkhidmatan pemeriksaan kredibiliti peminjam dengan mengenakan yuran perkhidmatan hanya RM 5 seorang. Dengan perkhidmatan tersebut, pihak peminjam kewangan dapat menilai permohonan pinjaman anda dengan tepat dan dapat memutuskan sama ada untuk meluluskan pinjaman anda.

Jadi kembali kepada topik utama kami, apakah masalah yang akan kita hadapi jika kami disenaraihitamkan kerana kegagalan pembayaran balik? Maklumat anda akan direkodkan ke pelayan dan boleh diakses oleh sesiapa sahaja, ini menyebabkan permohonan anda untuk kad kredit, pinjaman perumahan, pinjaman kereta (dikenali sebagai pinjaman sewa beli), pinjaman perniagaan, atau pinjaman peribadi senang ditolak oleh pihak berkenaan.

Walau bagaimanapun, situasi yang lebih teruk adalah bahawa sesetengah syarikat akan melakukan pemeriksaan latar belakang terlebih dahulu sebelum melanjutkan hubungan perniagaan dengan syarikat anda. Dalam situasi ini, anda mungkin akan kehilangan peluang perniagaan yang berpotensi jika anda telah disenaraihitamkan terdahulu.


Siapakan Dapat Membantu Saya Dengan Pinjaman

Sekiranya anda masih tersesat dalam arah untuk mendapatkan kelulusan pinjaman anda dalam masa yang singkat, anda boleh cuba memohon pinjaman dengan kami. Seperti yang disebutkan sebelum ini, pihak bank dan entiti kewangan lain akan mengambil masa dalam 1 sehingga 3 bulan untuk menilai kelayakan anda dan hanya akan memproseskan permohonan anda sekiranya rekod anda lulus. Jika anda memerlukan pinjaman wang segera, anda boleh memohon dengan kami.

Kami “Pinjaman Compare” akan mengemukakan permohonan anda kepada 15 dan lebih syarikat pinjaman berlesan agar dapat menawarkan tawaran pinjaman yang terbaik untuk anda. Anda juga akan ditawarkan lebih banyak pilihan pakej pinjaman kewangan yang lebih sesuai dengan anda.

Untuk pengetahuan anda, kebanyakan syarikat pinjaman berlesen yang kami akan mengemukakan permohonan anda itu hanya menggunakan masa 24jam untuk meluluskan pinjaman anda.


92 responses to “Pinjaman Wang Berlesen Melayu 2021”

 1. Sedang cari pinjaman 30 ke 50 ribu.. Interest rendah dan bayaran bulanan pun rendah. Tkasih.

 2. ROFETAH BINTI MAHMOOD says:

  Saya ingin buat pinjaman utk projek baru saya. Bleh kah saya apply dgn syarikat Tuan sekiranya ia betul2 ingin membantu saya..sblm ni saya pernah kna tipu dgn 2 syarikat kewangn minta saya byaq duit stamp duti..lawyers fee etc. Tunggu pun tunggu duit x msuk..
  Harap pihak tuan dpt menolong saya kali ini..

 3. Nuraisyah Abdullah says:

  Sy perlukan pinjaman untuk until mulakn perniagaan sy

 4. Anonymous says:

  Saya perlukan wang dengan kadar segera
  Tujuan untuk selesaikan pinjaman berlesen dan hutang peribadi

 5. Anonymous says:

  Miller finance Malaysia itu valid company ke ?

 6. Badariah binti Saat says:

  Saya perlukan wang dengan kadar segera
  Tujuan untuk selesaikan pinjaman berlesen dan hutang peribadi

Leave a Reply

Your email address will not be published.